Skip to content

Dav Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food

DAV Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food are prepared by science subject experts. With the help of these solutions for Class 4 Science My Living World Book, you can easily grasp basic concepts better and faster.

Here at SOLUTIONGYAN, chapter 7 Food of class 4 Science book exercise provided at the end of the chapter will be a useful resource for DAV Class 4 students.

Here, we provide complete solutions of DAV Class 4 Science Chapter 7 Food of My Living World Textbook. These exercise of science chapter 7 contains 5 questions and the answers to them are provided in the DAV Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food.

Dav Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food
Dav Class 4 Science Chapter 7 Food

DAV Class 4 Science Chapter 7 Food Solutions

DAV Class 4 Science Chapter 7 Food Solutions is given below. Here DAV Class 4 Science chapter 7 question answer is provided with detailed explanation.

Highlights

DAV Class 4 students are more likely to score good marks in Science exam if they practise DAV Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food regularly.

DAV Class 4 Science Chapter 7 Question Answer

1. Carbohydrates and fats are the nutrients which provide ___________ to our body.

2. Foodstuffs, containing ___________ are called body building foods.

3. ___________ and ___________ are sources of Vitamin C.

4. We can get ___________ from iodised table salt.

5. The roughage in our diet, helps the body to get rid of ___________ food.

Answer: (1) energy (2) proteins (3) Orange, lemon (4) iodine (5) undigested

1. All nutrients are important for our body.

2. Our food should include more than one source of protein.

3. Our body needs Vitamin C for healthy bones and teeth.

4. A balanced diet need not contain all the nutrients.

5. Old people, who are not very active, should eat more of fats and carbohydrates.

Answer: (1) True (2) True (3) False (4) False (5) False

1. Calcium, Iron and Phosphorus are examples of-

Answer: minerals

2. Protective foods are needed by our body for-

Answer: health

3. A person, doing a lot of physical work, needs more of-

Answer: carbohydrates

4. Sugar contains mainly-

Answer: carbohydrates

5. The vitamin, that helps us to have good eye-sight, is Vitamin-

Answer: A

1. Name the nutrients present in energy giving foods.

Answer: carbohydrates and fats.

2. State the main role of proteins for our body.

Answer: Proteins help our body to grow and repair the worn-out tissues.

3. Name two food items, obtained from animals, that are good sources of proteins.

Answer: Milk and eggs

4. Name two minerals that are required for healthy bones and teeth. Also mention one food source that contains both of them.

Answer: Calcium and phosphorus are two minerals that are required for healthy bones and teeth.

Milk contains both of them.

5. Why are vitamins and minerals called protective foods?

Answer: Vitamins and minerals are the nutrients which protect our body from diseases and keep us healthy. So, they are called protective food.

1. What are nutrients? Why are they necessary for our body?

Answer: Nutrients are the substances, present in our food. They are necessary for our body to grow and to stay healthy.

2. Why should we eat a balanced diet?

Answer: We should eat a balanced diet because different nutrient performs different functions in our body and help us to stay healthy. Absence of any one of the nutrients may cause a disease.

3. Why is it advisable to eat food items like whole fruits, salads and whole grains?

Answer: It is advisable to eat food items like whole fruits, salad and whole grains because we get roughage from these foods, which helps our body to get rid of undigested food. It also helps us to avoid over-eating.

4. Why do we say that water is essential for proper functioning of our body?

Answer: We say that water is essential for proper functioning of our body because water helps in digestion of food and absorption of nutrients in our body. It also helps in throwing out wastes from the body.

5. β€˜Old people need less of proteins, carbohydrates and fats than young children’. Justify this statement.

Answer: Old people are not very active and need less energy. Therefore, they need less of proteins, carbohydrates and fats. Young children are in growing stage, so it is very important to have a diet that contains more of proteins, carbohydrates and fats.

5 thoughts on “Dav Class 4 Science Chapter 7 Question Answer Food”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *