Skip to content

DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System

If you are looking for DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System, then you are at right place. Here at SOLUTIONGYAN.Com, DAV Class 5 Science solutions of chapter 11 Our Solar System exercises provided at the end of the chapter will be a useful resource for DAV Class 5 Science exams.

Here, we provide complete solutions of DAV Class 5 Science Chapter 11 Our Solar System of My Living World science book. These exercise of Science chapter 11 contains 5 questions and the answers to them are provided in the DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System.

DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System
Chapter 11 Our Solar System

Solutions of DAV Class 5 Science chapter 11 Our Solar System help to boost the writing skills of the students, along with their logical reasoning. Students can go through class 5 Science chapter 11 question answers to learn an effective way of expressing their answers in the exam.

DAV Class 5 Science Chapter 11 Our Solar System Solutions

DAV Class 5 Science Chapter 11 Our Solar System Solutions is given below. Here DAV Class 5 Science chapter 11 solutions is provided with great explanation.

Highlights

DAV Solutions of Class 5 of My Living World Science Textbook is the best source for the students to self-analyse their performance. DAV Class 5 students are more likely to score good marks in Science exam if they practise DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System regularly.

DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer

1. The earth is sometimes known as the ___________ planet.

2. The earth completes one rotation about its axis in ___________ hours.

3. The main members of the solar system are the sun and ___________ planets.

4. The sun is a huge source of ___________ and ___________.

5. Day and night occur on earth due to its ___________ about its own axis.

Answer: (1) blue (2) 24 (3) eight (4) heat, light (5) rotation.

DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System
Match the following:

Answer: (1) e, (2) c, (3) d, (4) b, (5) a.

1. The number of planets, in our solar system, is-

Answer: eight

2. The planet, which reflects large amount of sunlight falling on it, is-

Answer: Venus

3. The planet Uranus is also known as a-

Answer: Jovian planet

4. The correct statement, about the atmosphere of the planet named in it, is-

Answer: Venus has mostly carbon dioxide around it.

5. The fourth and the sixth planets, of the solar system, are, respectively-

Answer: Mars and Saturn

6. Consider the following statements about the Earth’s moon:

  1. The moon is Earth’s natural satellite.
  2. We can see full moon after every 15 days.
  3. The moon is a non-luminous object.
  4. The moon takes nearly 18 days to complete one revolution around the earth.

The statements, that are correct, are the statements-

Answer: A and C

7. The first Indian satellite is-

Answer: Aryabhatta

1. Name the hottest planet in our solar system. Is it closest to the Sun?

Answer: Venus, no it is not closest to the sun.

2. How much time does the earth take to-

(i) revolve once around the sun?

Answer: nearly 365 days

(ii) to complete one rotation about its own axis?

Answer: 24 hours

3. State the nature of the shape of orbit of planets.

Answer: According to Kepler, the orbit of a planet is elliptical in shape.

4. Write the meaning of the term ‘Artificial Satellites’.

Answer: Artificial Satellites are man-made objects, which can be made to revolve around the earth.

1. How is the sun useful to us?

Answer: Sun is the main source of energy which is essential for growth and maintenance of all forms of life on the earth. Plants make their food in the presence of sunlight. All other animals get their food directly or indirectly, from plants. We use solar energy in many devices such as solar cooker, solar geysers and solar cells.

2. Name the terrestrial planets. Why are they so called?

Answer: Mercury, Venus, Earth and Mars are terrestrial planets. These planets are mostly made up of rocks and metals and hence called terrestrial planets.

3. State the conditions necessary for existence of life on a planet.

Answer: Conditions necessary for existence of life on a planet are-

  • Presence of atmosphere.
  • Presence of liquid water on the surface.
  • Right size and right distance from the sun that enables it to receive just the correct amount of solar energy.

4. Why do we observe phases of moon?

Answer: We observe phases of moon because of the changes in the relative position of the earth and the moon, with respect to sun.

5. State two uses to which artificial satellites are being put.

Answer: Two uses of artificial satellites are-

  • They are used in communication for transmitting radio, telephone and television signals.
  • They are also used for weather forecasting and remote sensing.

9 thoughts on “DAV Class 5 Science Chapter 11 Question Answer Our Solar System”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *